În anul 2009, mai mulţi tineri din Cristian au reuşit să readucă la lumină o tradiţie „adormită” de 15 ani – Balul Mestecenilor. Este vorba despre o tradiţie, cunoscută şi sub numele de Maialul Rusaliilor, o serbare câmpenească, preluată de la saşi. Pe vremuri, feciorii satului se organizau în ceată și se duceau în pădure după mesteceni, pentru ai aduce acasă și pentru ai “bate” la porțile fetelor de măritat.
Cu o zi înainte de Rusalii, feciorii treceau cu carul tras de boi sau cai sau chiar călare unii dintre ei, pe la fiecare fată de măritat din sat, punându-i la poartă un mesteacăn, în acest fel arătându-se că acolo este o fată de măritat.
În urma „baterii” de mesteceni la porțile fetelor de măritat, acestea erau invitate de către feciori la Balul Mestecenilor. Balul era întotdeauna foarte așteptat, întrucât se alegea Prințesa Balului – cea mai frumoasă fată din sat. Conform tradiţiei, fetele au la dispoziţie un an, până la următorul bal, pentru a-şi găsi un soţ. Ziua dedicată Zeului Vegetaţiei, protector al vitelor, cailor, holdelor semănate, viilor şi livezilor se numeşte Armindeni, în Transilvania, şi este prăznuită la 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Gheorghe. Sărbătoarea se mai păstrează în mai multe localităţi din judeţul Braşov, fiind cunoscută cu numele de Armindeni, iar în altele, aşa cum este localitatea Cristian, este cunoscută sub numele de Sărbătoarea Mestecenilor şi are loc în fiecare an în duminica Rusaliilor.
Această tradiție a fost readusă la viață de către tinerii din comunitate și este organizată în fiecare an.
Pentru anul 2023 urmează a se anunța data la care va avea loc evenimentul.